Megbízható, felelősségteljes könyvelő és könyvelés Budapest és környékén

Mit tegyünk, ha nincs bérszámfejtőnk ?

Egy cégvezetőben felmerül a kérdés, hogy mit tegyen, ha gyorsan bérszámfejtésre van szüksége. Az első lépés, hogy keressen fel bennünket, akik bérszámfejtés kiszervezésével foglalkozunk. De néha a gyorsaság nagy úr, és emellett vannak különböző követelmények is, amelyekre oda kell figyelni, ha egy cég új munkavállalót kezd alkalmazni.

 1. A legelső kérdés, hogy milyen papírokra van szüksége az első napján a munkavállalónak?
 • Az új dolgozónak be kell mutatnia az iskolai végzettségeit, főleg azt, amely a munkakör betöltéséhez szükséges.
 • Az új munkavállalónak át kell adnia az előző munkáltatójától származó kilépő papírokat.
 • A munkavállalónak át kell adnia a társadalombiztosítási kiskönyvét, amelybe a munkáltatónak kell beleírnia az új jogviszony kezdetét.
 
 1. Milyen dokumentumokat kell a cégnek kitöltenie, aláíratnia stb.?
 • A legfontosabb dokumentum a munkaszerződés, mert a munkaviszony a munkaszerződéssel jön létre. A munkaszerződést írásba kell foglalni, amelynek tartalmaznia kell a munkavállaló alapbérét és munkakörét. Ezek hiányában a munkaszerződés a felek között nem jön létre.
 • El kell készíteni a cégnek a munkaköri leírást, amely lehet a munkaszerződés része is. Fontos, hogy a munkaköri leírást is írásba kell foglalni. Mind a munkaszerződésnél, mind a munkaköri leírásnál ne felejtsük el, hogy mindkét fél, a munkáltató és a munkavállaló aláírása elengedhetetlen fontosságú egy esetleges későbbi munkaügyi vita esetén.
 • Ki kell állítania a cégnek a munkáltatói igazolást a munkavállaló nyilvántartásba vételéről.
 • A cégnek tájékoztatni kell a munkavállalót a tárgyévi szabadságokról, azaz az alap-, beteg - és pótszabadságokról. Az új dolgozót tájékoztatni kell a munkavégzés helyéről, munkarendről, bérfizetés napjáról, felmondási időről, munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettségekről.
 • Az új munkavállalónak a személyi jövedelemadó előleg megállapításához a következő nyilatkozatokat kell kitöltenie:
  • Adóelőleg-nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatótól származó bevétel adóelőlegének megállapításához.
  • Adóelőleg-nyilatkozat a súlyos fogyatékosságról, ha van az szja személyi kedvezmény érvényesítéséhez.
  • 16 év alatti gyermekekről nyilatkozat a pótszabadság megállapításához.
 
A cégvezetőnek kell gondoskodnia arról is, hogy az adóhatóságnak, azaz a NAV-nak elektronikus úton, vagy erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelentse az általa foglalkoztatott biztosított természetes személy adatait, jogviszonyának kezdetét, heti munkaidejét, FEOR-számát.

Ez a bejelentés nagyon fontos, és legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján a foglalkoztatás megkezdése előtt kell teljesíteni. Az adatokat ne felejtsük el rögzíteni a bérszámfejtő programban sem, ami elsőre egyszerű feladatnak tűnik, mégis sok kellemetlenséget okozhat, ha nem vagyunk elég alaposak.

Tehát ahogy láthattuk, a bérszámfejtés nagyon összetett feladat. Egy új munkavállaló alkalmazása nagyon sok kötelezettséggel jár, aminek a munkaügyi adminisztrálását a legjobb szakemberekre bízni, egy profi bérszámfejtő cégre, mint amilyenek mi is vagyunk.

Autómentés profi szakemberekkel! Autómentés külföldön is! Autómentés külföldön kedvező autómentés árakon! Obsessive fehérnemű, erotikus fehérnemű, szexi fehérnemű itt!

Szolgáltatások

Friss Blogbejegyzések

A bérszámfejtők rémálma

2017-11-13 12:01:10

A jó könyvelők átka

2017-08-07 14:13:48