Megbízható, felelősségteljes könyvelő és könyvelés Budapest és környékén

Mi a könyvelés?

Örökérvényű igazság, hogy egy vállalkozás nincs meg könyvelő nélkül, a könyvelő pedig nincs meg vállalkozás nélkül. De mit is nevezünk könyvelésnek?

Miért kell könyvelni?


Nagyon egyszerű: ha másért nem is, de azért mindenképpen szükséges könyvelést vezetni, mert minden vállalkozásnak kötelező évente egyszer egy olyan beszámolót készíteni, amelyben információkat tesz közzé a vállalkozás pénzügyi helyzetéről, s végül ezt a beszámolót kötelező nyilvánosságra is hoznia.

Egy szó, mint száz a könyvelés pontos és szigorú vezetése nélkül nehéz lenne kivitelezni az említett beszámolót, melyhez praktikus, ha minden információ gondosan rendszerezve van. Nagyon leegyszerűsítve ezt az adatgyűjtést és rendszerezést nevezzük könyvelésnek, melynek alapján végül elkészül a tárgyévi beszámoló.

De mit kell elkönyvelni?


Lényegében minden eseményt, ami a cég életében történt és végbement. Egyrészt a bevételeket és a kiadásokat (pl. számlák, készpénz bevételi és kiadási bizonylatok, bankkivonatok, stb.), másrészt az összes egyéb történést (pl. szerződések, leltározási, selejtezési jegyzőkönyvek, stb.). Végezetül ezen események megtörténtét kötelező elemekkel rendelkező bizonylatokkal kell igazolnia a vállalkozásnak. Aztán a vállalkozásnak eme bizonylatokat a könyvelő részére kell bocsájtania, aki ezen bizonylatokból kiindulva fogja elkezdeni a munkáját.

De mire jó az évi beszámoló?


A tárgyévi könyvelési beszámolónak számos előnye van. Gondoljunk csak arra, hogy többek között azért is szerencsés a létezése, mert az évi beszámoló rengeteg információt tartalmaz az adott vállalkozásról. Ezen információk pedig rendkívül hasznosak lehetnek sokak számára: többek között a tulajdonosoknak, a bankoknak és a hatóságoknak is hasznosak, másfelől a partnereknek, szállítóknak és vevőknek is sokatmondóak, valamint érdekes lehetnek akár a munkavállalók számára is.

Hogy csak egy példát említsünk: ha szeretnénk hitelt felvenni a vállalkozásunknak, akkor bizony a kérvényezett bank alaposan át fogja nézni a beszámolóinkat, s többek között ennek alapján hozzák meg a döntést, hogy folyósítanak-e hitelt részünkre vagy sem. S ha meg is adják a hitelt, a későbbiekben sem fognak békén hagyni és rendszeresen igényelni fogják a pénzügyi beszámolókat tőlünk.

Könyvelés mester fokon. Könyvelés profin.