Megbízható, felelősségteljes könyvelő és könyvelés Budapest és környékén

Közpénzügyi hatóság: miért ellenzik?

Egy a Közpénzügyi Hatóság névre hallgató szervezet beindítását tervezi már egy jó ideje a kormány. Ez a hatóság azt a célt tűzné ki maga elé, hogy ellenőrizze a könyvelőket, könyvvizsgálókat, adótanácsadókat és adószakértőket, s ebből kifolyólag visszaszorítsa a különböző visszaéléseket, csalásokat.

Közpénzügyi hatóság: kifogások

A Közpénzügyi Hatóságra vonatkozó tervek kiszivárogtatása után számos ellenzője támadt az ötletnek, de persze azért támogatói is akadnak bőven. Előbbiek táborát erősíti a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete, akik több pont miatt is kifejezték nemtetszésüket.

Főleg azt kifogásolták, hogy bár a tervezet egyik részével (a könyvelők ellenőrzésére vonatkozó fejezet) kapcsolatban kikérték a véleményüket, ami pozitív, ám az átnézésük után ők több javaslatot is tettek, de sajnos visszajelzést nem kaptak arról, hogy a tervezeten végül módosítottak-e tanácsaik szerint. Ezen kívül azt is kifogásolták, hogy a friss tervezetről és a többi fejezetről már nem kaptak semmilyen információt, s ezt erősen hiányolják.

Közpénzügyi hatóság: hátrányok

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete a fentieken kívül több nyilatkozatában rámutatott arra is, hogy szerintük a számvitellel, adótanácsadással nem legálisan foglalkozó szakembereket nem szűrné ki a Közpénzügyi Hatóság rendszere, akik pedig legálisan dolgoznak, azon személyen ellenőrzése önmagában sajnos nem oldaná meg a különböző visszaélések, és csalások problémakörét.

Ezen kívül aggályaikat fejezték ki aziránt is, hogy az új hatóságtól az adóbevételek növekedésére nem igazán lehet számítani, ám feltehetően rengeteg emberre lesz szükség valamennyi teendő ellátásához, mindez pedig végeredményben nem biztos, hogy megfelelő ár-érték arányt képvisel. Könyvelés árak kedvezően. könyvelés árak itt!

Közpénzügyi hatóság: javaslatok

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete – szakmai hozzáértését kidomborítva – több nyilatkozatában is igyekezett javaslatokkal előállni a siker érdekében, szerintük:

  • kötelezően fel kellene tüntetni a bevallásokon a számviteli, adótanácsadó szolgáltatások végzését igazoló adatokat, s ezeket ellenőrizni is kellene,
  • kötelezővé kéne tenni, hogy adótanácsadás csak szakirányú végzettséggel rendelkező ember végezhessen,
  • bizonyos nagyságú adótömeg felett egy vállalkozás az adóbevallását csak adótanácsadó, adószakértő, okleveles adó szakértő közreműködésével készíthesse el,
  • ha egy vállalkozást ellenőriz az adóhatóság, akkor ezzel párhuzamosan ellenőrizze a könyvelőjét is!
hogy csak egy pár ötletüket említsünk. Adótanácsadás itt! Adótanácsadás profin. Könyvelés árak kedvezően, könyvelő iroda Szeged! Könyvelés árak kedvezően. Könyvelő iroda Székesfehérvár!