Megbízható, felelősségteljes könyvelő és könyvelés Budapest és környékén

10+1 fontos dolog, melyet meg kell tudnunk könyvelőnktől


1. Találkozások gyakorisága

A napi és a negyedéves találkozás között bármi lehetséges – a vállalkozás tevékenységétől és méretétől függően. Lényeges a kapcsolattartás eszköze is, amely lehet telefon, személyes találkozó vagy e-mail.

2. Mit kérdezhetünk a könyvelőnktől? – a szakember mint tanácsadó

A könyvelő nem csak a számlákat kezeli, hanem a megtakarítási stratégiákban, lízing lehetőségekben, bérleti formák kiválasztásában is tud irányt kijelölni. Ezek hosszabb távon költségcsökkentő tényezők.

3. A sürgősség

A könyvelők időszakosan, de akkor dömpingben dolgoznak. Ekkor zavarni őket felmerülő problémákkal a saját zsákutcánkat jelentik, hiszen nem lesz ránk érdemben ideje. A megfelelő időben előre leadott anyagok sokkal komfortosabbá teszik az együttműködést. Mindebben tud határidőket mondani a szakember.

4. A fluiditás alakulása

A mindenkori cash flow ismerete a könyvelő előrejelzéseinek fényében egy tervezhető, több tudatossággal összeállított rendszert eredményez. Így a nehezebb időszakok túlélését is lehetővé teszi.

5. Nyereség vagy veszteség?

A nullszaldó, vagyis a pénzügyi ekvilibrium ismerete olyan alapot nyújt a vállalkozás menetéhez, mely alapján meghatározható, hogy a szükséges forgalom, és a szolgáltatás vagy a termékek beárazása. Így előre látható, hogy mennyi idő és erőforrás kell a sikeres cégműködéshez.

6. A cég értéke a piacon

A könyvelő segítségével a piaci szegmens ismeretében prognosztizálható a vállalkozás sikere. Ehhez szükséges, hogy a könyvelő érdemben megbecsülje, hogy mekkora értékkel bírnak a vállalkozás készletei, tudásbázisa, eszközparkja – különösen a versenytársak ismeretének fényében.

7. A szerződések kötése könyvelői szempontból

Az ügyvéd mellett szükséges a szerződések kialakításában a könyvelői szaktudás is. Ha sikerül a két szakembert aktív kommunikációra bírni, a közösen kialakított irányelvek az adózási stratégiákban is előremutatóak lesznek.

8. Az ügyfél oldala

Az elkövetett típushibák jellegzetesek az ügyfelekre is. Ebben a könyvelő készségesen tud tucatnyi példát hozni, melyet a vele való együttműködésbe beépítve a kockázatos magatartási formákat csökkentheti a cégvezető.

9. A személyre szabottság

A könyvelő tudása már előzetesen terjedjen ki a lehetséges kedvezményekre vagy az extra terhekre, melyek a praktikus üzletmenet során kiküszöbölhető rizikófaktorokká válnak.

10. A tudatosság kérdése

A könyvelői tudás önmagában elégséges, de nem feltétlenül lesz előremutató. A könyvelő tudatossága, időben történő figyelmeztetései az egész vállalkozást egy magasabb működési nívóra emeli.

+ 11. A cég növekedésének lehetőségei – vonjuk be a könyvelőt!

A könyvelő előtt – az ő titoktartása és lojalitása miatt – nem érdemes titkolózni. Az őszinte kölcsönösség mind a cégvezetőnek, mind a könyvelést irányítónak hosszú távú biztonságot és ezzel a belátható jövedelmek alakulását adja.