Megbízható, felelősségteljes könyvelő és könyvelés Budapest és környékén

Mit tegyünk, ha nincs bérszámfejtőnk ?

Egy cégvezetőben felmerül a kérdés, hogy mit tegyen, ha gyorsan bérszámfejtésre van szüksége. Az első lépés, hogy keressen fel bennünket, akik bérszámfejtés kiszervezésével foglalkozunk. De néha a gyorsaság nagy úr, és emellett vannak különböző követelmények is, amelyekre oda kell figyelni, ha egy cég új munkavállalót kezd alkalmazni.

  1. A legelső kérdés, hogy milyen papírokra van szüksége az első napján a munkavállalónak?
  • Az új dolgozónak be kell mutatnia az iskolai végzettségeit, főleg azt, amely a munkakör betöltéséhez szükséges.
  • Az új munkavállalónak át kell adnia az előző munkáltatójától származó kilépő papírokat.
  • A munkavállalónak át kell adnia a társadalombiztosítási kis könyvét, amelybe a munkáltatónak kell beleírnia az új jogviszony kezdetét.
 
  1. Milyen dokumentumokat kell a cégnek kitöltenie, aláíratnia stb.?
  • A legfontosabb dokumentum a munkaszerződés, mert a munkaviszony a munkaszerződéssel jön létre. A munkaszerződést írásba kell foglalni, amelynek tartalmaznia kell a munkavállaló alapbérét és munkakörét. Ezek hiányában a munkaszerződés a felek között nem jön létre.
  • El kell készíteni a cégnek a munkaköri leírást, amely lehet a munkaszerződés része is. Fontos, hogy a munkaköri leírást is írásba kell foglalni. Mind a munkaszerződésnél, mind a munkaköri leírásnál ne felejtsük el, hogy mindkét fél, a munkáltató és a munkavállaló aláírása elengedhetetlen fontosságú egy esetleges későbbi munkaügyi vita esetén.
  • Ki kell állítania a cégnek a munkáltatói igazolást a munkavállaló nyilvántartásba vételéről.
  • A cégnek tájékoztatni kell a munkavállalót a tárgyévi szabadságokról, azaz az alap-, beteg - és pótszabadságokról. Az új dolgozót tájékoztatni kell a munkavégzés helyéről, munkarendről, bérfizetés napjáról, felmondási időről, munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettségekről.
  • Az új munkavállalónak a személyi jövedelemadó előleg megállapításához a következő nyilatkozatokat kell kitöltenie:
    • Adóelőleg-nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatótól származó bevétel adóelőlegének megállapításához.
    • Adóelőleg-nyilatkozat a súlyos fogyatékosságról, ha van az szja személyi kedvezmény érvényesítéséhez.
    • 16 év alatti gyermekekről nyilatkozat a pótszabadság megállapításához.
 
A cégvezetőnek kell gondoskodnia arról is, hogy az adóhatóságnak, azaz a NAV-nak elektronikus úton, vagy erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelentse az általa foglalkoztatott biztosított természetes személy adatait, jogviszonyának kezdetét, heti munkaidejét, FEOR-számát.

Ez a bejelentés nagyon fontos, és legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján a foglalkoztatás megkezdése előtt kell teljesíteni. Az adatokat ne felejtsük el rögzíteni a bérszámfejtő programban sem, ami elsőre egyszerű feladatnak tűnik, mégis sok kellemetlenséget okozhat, ha nem vagyunk elég alaposak.

Tehát ahogy láthattuk, a bérszámfejtés nagyon összetett feladat. Egy új munkavállaló alkalmazása nagyon sok kötelezettséggel jár, aminek a munkaügyi adminisztrálását a legjobb szakemberekre bízni, egy profi bérszámfejtő cégre, mint amilyenek mi is vagyunk.

Autómentés Veszprém megye profi szakemberekkel! Autómentés külföldön is! Autómentés Balatonfüred kedvező autómentés árakon!