Megbízható, felelősségteljes könyvelő és könyvelés Budapest és környékén

Mikor NEM kell megfizetni a hónaponként esedékes KATÁT?

Mikor NEM kell megfizetni a hónaponként esedékes KATÁT?


Abban az esetben mentesül az adóalany az adó megfizetése alól, ha a teljes hónapban táppénzen, GYED-en, GYES-en volt, ápolási díjat kapott, vagy egyéni vállalkozás lévén, a vállalkozását szüneteltette. Még egyszer kiemeljük a lényeget, hogy teljes hónapról (30 napról) van szó!

Mit vált ki az 50.000 Ft-os, illetve a 25.000 Ft-os adó?


Azt mondhatjuk összefoglalva, hogy mindent. SZJA-t, SZOCHO-t, TA-t, osztalékadót, EHO-t, szakképzésit és az egyéni járulékot.Fontos tudni, hogyha van alkalmazottja, akkor azután ugyanúgy fizet mindent, mint egyébként! Ez csak a kisadózó (tag), 1 fő járulékait helyettesíti. Ha két főt jelent be kisadózónak, akkor 2 x 50.000 Ft-ot kell adóznia!

Milyen nyilvántartásra van szükség?


Aki nem lépi túl a 8.000.000 Ft-os bevételt, annak csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie.Ha nincs alkalmazott, akkor nincs havi TB jelentése sem.Ha túllépi a 8.000.000 forintos bevételt, akkor ÁFA körbe tartozik. Ha ÁFA körbe tartozik, akkor ÁFA elszámolásának is lennie kell, mert ez lesz a havi ÁFA bevallás alapja.

Ezeken kívül év végén is csak egy dokumentumot, egy „Nyilatkozatot” kell beadnia következő év február 25-ig, amely az éves bevételét összegzi, valamint azon cégek adószámát, akiknél az évi 1.000.000 forintos forgalmat túllépte. (A bevallás neve: NYILATKOZAT).

Mi lesz, ha beteg lesz vagy jövedelemigazolásra lesz szüksége?


Az ellátások alapja az 50.000 Ft-tal 81.300 Ft. (Ez az összeg a nyugdíjban csak 0,8 év szolgálati időt takar, azaz kisebb összegű nyugdíjat!) A jövedelemigazolásra az utolsó nyilatkozatában feltüntetett, azaz az utolsó kisadózói bevallásban bevallott bevételének a 60%-át tüntetik fel.2014. január 1-e óta lehetőségük nyílt a főállású kisadózóknak, hogy nagyobb ellátási alapjuk legyen, amely 136.250 forint. Ezért az összegért cserébe, havi 75.000 forint a fizetendő KATA.

Ezzel az összeggel 100%-os - teljes összeggel figyelembe vett - szolgálati időt szerez a nyugdíj nagyságába. Ön dönt!(Figyelem, ez a nyugdíjhoz kapcsolódó adat félreérthető! Más a szolgálati idő, ami a nyugdíj mértékét befolyásolja, és más a nyugellátásra jogosító időtartam.)