Megbízható, felelősségteljes könyvelő és könyvelés Budapest és környékén

3+1 tipp, hogy hogyan válassz jó könyvelőt


A könyvelés nem egyszerű munka, ráadásul könyvelőt találni, főleg jót, szintén nem könnyű művelet. A vállalkozónak a könyvelő a bizalmi munkatársa, úgy is szokták mondani, hogy a cégvezetőnek két legjobb barátja van: az ügyvédje és a könyvelője. Tehát a megfelelő könyvelő megtalálása és megbízása kulcskérdés!

3+1 tipp, hogy hogyan válassz jó könyvelőt:

  1. Csakis regisztrált, mérlegképes könyvelőkben gondolkodjunk! Ezen a weboldalon lecsekkolhatjuk, hogy kiszemeltünk ilyen-e, s hogyha esetleg nem, akkor felejtsük el. Ha egyik ismerősünk ajánl nekünk egy könyvelőt, akkor az kitűnő, de őt is érdemes leellenőrizni. Ezen kívül nézzük meg a könyvelő weboldalát, Facebook oldalát, s hogyha van, akkor a blogját is – ezekről a helyekről számtalan információt szerezhetünk a jelöltről.

  2. A mai online világban akár hajlamosak lehetünk arra, hogy e-mailes egyeztetés útján szervezzük le mindent, ám a könyvelő esetében ez ne legyen így. Személyes találkozó nélkül lehetőség szerint ne bízzunk meg egy könyvelőt, hiszen valószínűleg hosszú távon (évekig, akár évtizedekig) fogunk együtt dolgozni, ezért nagyon fontos, hogy ez a kapcsolat biztos alapokra épüljön, tehát lényeges az első benyomás, a kölcsönös szimpátia és a kialakuló összhang is. Az alábbi tulajdonságokat próbáljuk meg felfedezni a könyvelő jelöltben: szakértelem, precizitás, megbízhatóság, stabilitás, rugalmas hozzáállás, kreativitás és innovatív gondolkodás.

  3. Ne csak az ár alapján döntsünk! Persze rendkívül fontosak a költséghatékony megoldások, főleg egy induló, kisköltségvetésű vállalkozás esetén, ám tartsuk szem előtt az ősrégi mondást: olcsó húsnak híg a leve!

  4. Ha megvan a kiválasztott könyvelő, akkor jöhet a szerződéskötés. A szerződésben pontosan legyenek rögzítve mindkét fél feladatai, kötelezettségei, felelősségi jogkörei, hogy a későbbiekben ezekből ne adódjanak félreértések. Célszerű, hogyha a könyvelőnek van felelősségbiztosítása, s érdemes az anyagi felelősséget belefoglalni a szerződésbe. Ám azt jó tudni, hogyha egy könyvelőnek van felelősségbiztosítása, akkor feltehetően a drágább díjazású szakemberek közé fog tartozni, hiszen ez esetben a biztosítója megtéríti az esetleges hibájából okozott kárt, s ezt legtöbbször az ügyfélen veri le; ugyanakkor, amelyik könyvelő nem igényes erre, azt nemigen lehet komolyan venni. Mindezeken kívül ajánlatos a szerződésben a titoktartási kötelezettséget is megemlíteni.