Megbízható, felelősségteljes könyvelő és könyvelés Budapest és környékén

Év vége és könyvelés a cégeknél

Partnerek vizsgálata

Megtörténik, hogy egy céghez a partnerei ellenőrzésén keresztül jut el az APEH. A lojális partnerek kontrollja az adózó cégtől elvárt „feladat”, melyet az adóhatóság elvár a vállalkozásoktól. A számlát befogadó partnerek ellenőrzése leginkább az ÁFA levonási jog biztosítása miatt fontos! Hogy a szállítónk számlájának ÁFÁ-ját visszaigényelhessük, ismernünk kell a partnerünket. A gond akkor lép fel, amikor az APEH ellenőrzést folytat, és partnereinkről hiányos ismereteink vannak, melyhez megelőzésként a megismerkedéskor szükséges informálódni.

Adataink elérhetősége

Az adatfeltöltési kötelezettség év végén a legfontosabbak. Ennek jelentősége – a partnerek kiválasztásakor – a saját biztonságunk szolgálatában is rejlik, hiszen gyorsan adatokhoz jutunk a partner adószámáról, székhelyéről, tevékenységéről, továbbá mérlegéről, foglalkoztatottjainak létszámáról és az esetleges végrehajtásról is.
Az adóhivatal számos adatbázist tart fenn a partnereink lehetséges ellenőrzésére, de a törvényként is létező APEH-lehetőségek között az adóhivatali értesítés is létezik adókijátszó partnerek esetén, a NAV ezt a funkcióját nem, vagy nagyon ritkán gyakorolja.
 
Elhatárolások

Meghatározandók azon ügyletek, amelyek kifizetése adóévben megtörtént, de teljesítése átnyúlik a következő naptári évre. Ezen tételek korrigálják többek között a társasági adóalapot.

Az elhatárolások tévedései vagy elmaradásuk önmagukban nem generálnak adóellenőrzést, de jelenthetnek problémát. Így sok vállalkozás év végén leszámlázza bizonyos teljesítését, és az új évet új lappal nyitják.

A cégpénztár

A kézben lévő pénztárunkat maximalizálni kell, mely a NAV-nál az adóbevallás során megjelenik. A negatív pénztár, például tagi kölcsön esetén ugyanúgy elfogadhatatlan, mint a bankba be nem tett túlzott felhalmozás. A tagi kölcsön önmagában nem probléma, de generálhat adóellenőrzést, mivel a profit orientált cégek működtetésének célja a nyereség. A túlzott pénztári készpénzfelhalmozást biztonsági szempontból nem fogadja el a NAV. A könyvelésünkben ezért év végén 500.000 Ft alatti összeget érdemes a pénztárban tartani, melyet túllépve az adóhivatalban kockázatként jelenik meg.

Nyereség vagy veszteség?

Az APEH az évek óta veszteséges, vagy alig nyereséges vállalkozásokat természetes módon ellenőrizheti. Az alapítást követő két évben a veszteség nem feltétlenül adóellenőrzési tényező. Hiába van veszteségünk adott pénzügyi esztendőben, az árbevétel után 2%-nyi társasági adó fizetendő.


Az APEH-nek vannak további belső statisztikái, melyek ellenőrzést generáló szempontok, melyek a cégtípustól is függhetnek.