Megbízható, felelősségteljes könyvelő és könyvelés Budapest és környékén

Céges tulajdonú lakás: megéri?

A régebben elterjedt gyakorlat szerint a céggel együtt megvásárolt ingatlan több ponton előnyös volt a feleknek, ezt a gyakorlatot azonban a törvényhozásban leépítették, s adókerülésként értékelték. Az elmúlt években viszont több adózási előny is előtérbe került.

Ingatlan vásárlásakor illetéket kell fizetnünk, sőt az eladáskor keletkezett értéknövekedés adózandó nyereségnek számít. Az átírási illetéket eddig ki lehetett kerülni, ha az ingatlant egy vállalkozás tulajdonaként apportálták, s az adásvétel csak cég tulajdonosváltást, de nem ingatlan tulajdonosváltást eredményezett. Bár a vevőnek, s az eladónak is csökkentek a kiadásai, az adóhatóság és az állami költségvetés elesett a bevételtől.

A bevezetett új törvények és szabályok miatt az ingatlannal is rendelkező cégek eladásakor felmerülő nyereség adókötelessé vált. A törvények bevezetését követően a céges úton történő ingatlanforgalom nagymértékben lecsökkent.

Céges tulajdonú ingatlan

Bár az illetékfizetési kötelezettség törvény szerint a társaságvásárlásokra is kiterjed, a szabályozás mégis lehetővé tesz fegyelmezett és jól tervezett adótervezéssel kiaknázható potenciálokat. Az egyik lehetőség, hogy a kapcsolt vállalkozások közötti cég-átruházás nem terhelt illetékfizetéssel.

De a megfelelő tulajdoni arányok kialakításával például az illetékfizetés csak 75%-nyi részesedésszerzéskor válik kötelezővé, s így két vevő 50-50%-os tulajdonrész vásárlása során nem, a társasági elosztás lehetőséget ad az illeték megfizetés elkerülésére. Továbbá Hollandiával és Oroszországgal fennálló kettős adóztatási egyezségünk alapján Magyarország az ingatlant tulajdonló cégek nyereségét nem adóztathatja meg, ha az eladó fenti országokból származik.

ÁFA

A cégen keresztül történő ingatlaneladás könnyebb ÁFA-kezelést tesz lehetővé. A nehézségek akkor jelentkeznek, amikor egy ÁFA-körös cég egy ÁFA-körön kívülivel állapodik meg. Ennek a nehézsége tovább bonyolódik, az automatikus NAV ellenőrzés miatt csak hónapok múlva kapják vissza az igényelt ÁFÁ-t a felek.

2017: újabb érv a társaságértékesítés mellett

2017-től növekszik a társaság eladások adóelőnye egy új ÁFA-szabály alapján is. Januártól, ha egy külföldi vásárló magyar ügyvédtől kap tanácsot ingatlan vásárlásához, akkor e szolgáltatást a honi ügyvéd a magyar áfának megfelelően számlázza ki a külföldi vásárlónak.

Az ÁFA a későbbiekben visszaigényelhető lesz a külföldinek, azonban a nehézségek és a finanszírozási igény elriaszthatja a külföldi vevőt, s inkább cég formájában igyekszik hozzájutni az ingatlanhoz, mely tranzakció jelenleg a magyar tanácsadó részéről még egyenlőre ÁFA-mentes.

Az így elért előny a külföldiek számára akár a földek vásárlásánál kialakult zsebszerződések megfordulását is okozhatják, amikor is magyar vevő külföldi neve alatt vásárol ingatlannal rendelkező céget, ÁFA-mentesen.

Weboldal készítés gyorsan és profin határidőre! Kedvező weboldal készítés árakWeboldal készítés Budapest területén.