Megbízható, felelősségteljes könyvelő és könyvelés Budapest és környékén

A könyvelési tételek fajtái

Tágabb értelemben a fent említett ügyfél által átadott bizonylatokat hívják más néven könyvelési tételeknek. A könyvelési tételeknek összesen 5 fajtáját különböztetjük meg, melyek tételeit a könyveléskor a könyvelő a megfelelő helyen rögzíti.

A könyvelési tételek 5 fajtája:

1.      Kimenő vagy vevő számlák
Ez esetben olyan számlákról van szó, melyeket a vállalkozó állít ki, miután bevételre tett szert valamelyik terméke, szolgáltatása értékesítése során. Természetesen meg van határozva a jogszabályban, hogy a kimenő vagy vevő számlák könyvelési tételen milyen kötelező adatoknak kell szerepelnie. Különösen lényeges a könyvelő ellenőrizze a könyvelés során, hogy a számlán minden szükséges információ rajta van. A kimenő vagy vevő számlák könyvelési tétel esetében fontos, hogyha a kifizetés nem készpénzben történik, vagyis időbeli eltérés van a számla kiállítási dátuma és a fizetés teljesítésének ideje között.
2.      Bejövő vagy szállító számlák
Ez esetben olyan számlákról van szó, melyeket nem a vállalkozó állít ki, mert ezúttal nem ő tett bevételre szert valamelyik terméke, szolgáltatása értékesítése során, hanem ő vásárolt terméket vagy vett igénybe szolgáltatást egy másik cégtől – például árut vásárolt, irodát bérelt, könyvelési díjat fizetett, stb. –, de mindezért nem készpénzben fizetett.
3.      Pénztár oldal
Ez esetben olyan könyvelési tételekről van szó, melyek kifizetése készpénzben történt, s emiatt a bizonylat kiállításának dátuma és a kifizetés napja ugyanaz. Ide soroljuk például a pénztár be- és kifizetéseit.
4.      Bank oldal
Ez esetben olyan könyvelési tételekről, bankkivonatokról van szó, melyeket a bank ad ki a vállalkozó részére. Ide soroljuk például az olyan pénzmozgásokat, mint az adók, járulékok, bérek átutalása, illetve a készpénzben történő banki ki- és befizetések. Ezen kívül a különböző banki költségek is ide sorolódnak.
5.      Vegyes tételek
Ez esetben olyan könyvelési tételekről van szó, melyek a fenti négy kategória közül egyikbe se sorolhatók bele, ugyanis se nem számlák, se nem készpénzmozgásról szóló bizonylatok. Ide soroljuk például a bérfeladást, a társasági és iparűzési adó tételeit, valamint az értékcsökkenés elszámolását.
  Bérszámfejtés.